Titel: Ingel Pålsson och vitra

Meddelare: Födorådstag. E. Larsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

Ingel Pålsson i Sveje dog för en 7 eller 8 år sedan. En tid for han mycket omkring som "hästdjurläkare". Då han botade hördes han alltid ha en väldig strid med andarna, ty det var dessa, som rådde för sjukdomen. Det hördes vara två viterkvinnor, som han hade mest att skaffa med. Den ena kallas han "Glas - Marja" den andra "Klöfti - Cecel". Med dessa slogs han, så att han blev svettig och utarmad fler gånger.Han skulle alltid ha brännvin, då han skullle bota. Det mesta söp han upp, men en del "kuckle" han i. Han tillredde också hästkurer av medicin, som han köpte på apoteket; även slog han åder, men mest räknades han som trollkarl.